Att visitera sin häst innebär att man undersöker den innan varje ritt eller träning, för att se att allt står rätt till, på detta sätt kan man förhindra skador och sjukdomar.
Många cyklister, även de som bara cyklar på motionsnivå, går igenom sin cykel både före och efter en tur för att se att bromsarna, kedjan och växlarna fungerar som de ska, och att det inte finns några skador på ramen. Som ryttare bör man göra samma sak, även om en häst är något helt annat än en cykel.
Hälsokontroll
Det tar lite tid att utföra en kontroll av det här slaget, men i längden blir det en viktig besparing, eftersom man kan upptäcka och avhjälpa många problem innan de blir allvarliga. Kontrollen bör göras både före och efter träning, samt vid intag.
- Dra handen längs hela hästen, från nacken till svansroten. Trycket ska vara jämnt och stadigt, så att hästen inte blir orolig av plötsliga rörelser. Om hästen svankar, rycker till eller visar andra tecken på obehag är det något som inte står rätt till.
- När du kratsar hovarna, passa på att kontrollera att skon inte sitter snett eller glappar. Kontrollera också att alla nitar är slutna. Svampighet, dålig lukt eller värme är andra varningssignaler. Om alla hovar är varma kan det dock bero på fodret; det är helt enkelt vanligt i början av betet. Men var uppmärksam på om problemet inte försvinner av sig självt.
- Känn på hästens ben. Svullnader och värme är varningstecken även här.
- Tryck jämnt och stadigt över senorna, för att känna att de inte heller är varma, svullna eller ömma. Om hästen rycker till kan senorna ha blivit inflammerade. Känn också på kanterna av böjsenan, så att dessa har en fast konsistens.
- Om hästens bakben är svullna beror det ofta på den har stått stilla för länge. Ett sätt att minska svullnaden är att linda bakbenen över natten, men det allra bästa är att låta hästen vara ute mer. För det mesta lägger sig svullnaden när hästen börjar röra på sig.
- Lär dig hur hästens tandkött brukar se ut, och var uppmärksam på förändringar i färgen.