I dag skriver vi om saker som rör hästliv i stort, ridning och hästar internationellt samt om hur ridande för en autistisk kille kan vara det roligaste på hela veckan.

 

13273470-flyttfaglar-pa-himmelstalundHar man, eller planerar man att köpa, hästar är det nästintill oundvikligt att inte också ha en kärra som man kan trasportera och köra dessa i. Med en lastbil från http://www.torstensons.se/hastlastbilar.html hittar man flera olika varianter at välja på.

 

I DT kan vi läsa om hur en kommun i Dalarna sparar in och hur detta då påverkar de som har aktiviteter knutna till daglig verksamhet. I detta fall handlar det specifikt om Jocke som en gång i veckan får rida ett pass på ett ridcenter med sin assistent, och hur mycket han kommer sakna det om det dras in. Pappan till Jocke undrar hur politiker tänker kring konsekvenserna av att dra in aktiviteter för de allra svagaste i samhället, och de som kanske är mest känsliga för just förändringar. Joakim som har autism och funktionshinder kan inte tala för sig, men när han rider blir han lugn och koncentrerad, på handikapphästen Dilton som travar och springer.

Hästar och ridning i Afrika och Asien

Ett lite annat läge är det i Nigeria. Där har nu hästridning helt förbjudits av militären, i ett desperat försök att hindra attacker från Boko Haram, som är en aggressiv islamistgrupp som den senaste tiden utfört attacker från just hästrygg i regionen. Hur nu hästförbudet kommer drabba befolkningen är svårt att veta, men hästar i Nigeria används ofta som transportmedel samtidigt som det är en form av statusmarkör. Mer om detta händelseförlopp kan man läsa om här i en artikel i Sydsvenskan.

I Sydöstran kan vi vidare läsa om hur en skånetjej som skulle studera ekonomi en termin i Hongkong passade på att prova hästlivet på asiatiskt vis. I Hongkong är inte ridsporten lika utvecklad som den är i Sverige men hästen som djur är väldigt betydelsefullt och galoppsporten är jättestor. Vidare är det så att i Hong Kong så äger deras Hong Kong Jockey Club alla hästar i staten, denna klubb är också en av de största arbetsgivarna och har stort inflytande i regionen.