Någonsin varit ute och kört bil och mött en ryttare? Då kanske du slagits av tanken på att du kanske ska köra på ett visst sätt när du passerar hästen – och det har du helt rätt i. Såhär ska du göra när du möter en häst på vägen:

Hästtransporter är vanliga att se på vägarna runt omkring i landet, och på vissa platser är det även vanligt att möta ryttare på väg till eller från jobbet en vanlig vardag. Så hur ska du i bilen då göra för att hantera detta möte på ett så korrekt vis som möjligt? Troligtvis inte såsom du i dagsläget gör när du möter en häst. Sanningen är att få bilister har koll på just den här typen av möten och då även också dålig koll på vad som gäller. Som tur är vet vi hur du ska göra, och det är följande:

  1. Sakta in. Sänk farten så fort du ser hästen och tänk på att både ryttare och häst kan vara ovana ute i trafiken.
  2. Håll gott avstånd. Se till att hålla bra med avstånd från hästen, ungefär en billängd, och kryp inte bakom utan försök komma upp jämsides.
  3. Var lugn och sansad. Hästar skräms lätt och är flyktdjur så se till att inte skrämma dem i onödan med höga inbromsningar, tutan eller att du spelar hög musik – du ska visa respekt helt enkelt.
  4. Olagligt att bryta en grupp. Tänk också på att det är olagligt enligt processionslagen att köra emellan en grupp av hästar som passerar över en väg, något som handlar både om hänsyn och säkerhet för alla inblandade.

”Om du märker att hästen du möter börjar röra sig mycket, exempelvis i sidleds, ställer sig upp, vägrar gå framåt och så vidare betyder det troligtvis att hästen är stressad och obekväm med mötet. Sakta in och kommunicera i så fall med ryttaren genom ögonkontakt eller handrörelser. Ryttarens främsta uppgift är att ha kontroll över hästen, men har också skyldighet att kommunicera med bilföraren.” läs mer här.