Något som är av stor vikt för hur en häst mår och kan röra sig, är hur hens skor sitter. I Sverige finns utbildningar för hovslageri men så ser det inte ut i många u-länder. Därför har svenska hovslagare åkt till länderna för att lära ut yrket.
Vi har tidigare skrivit om vikten att ha rätt skor på sig.
”Och visst, då och då vill man ju ha ett par höga klackar eller så, men att ha det som enda alternativ för ens fötter är alltså inte en så himla bra idé. Man ska helt enkelt ha rätt skor för rätt tillfälle.” Läs mer.
Daniel lär ut hovslageri
Det är dock inte bara viktigt för oss människor att ha rätt skor, utan det är minst lika viktigt för våra fyrbenta vänner. Men det är inte alla hästägare som vet hur man ska sko sina hästar på rätt sätt. Bland annat handlar det om hästägare i lite fattigare delar av världen. För att lära invånarna i Rajastan i norra Indien att sko sina hästar, kommer Daniel från Västerås åka dit, skriver VLT. Han har blivit antagen som volontär vid stiftelsen Flying Anvil Foundation. Framöver kommer han att lära ut hovslageri i flertalet u-länder, där man fortfarande använder sina hästar som dragare.
Bygger egna verktyg
På resorna till u-länderna får hovslagarna självklart lära ut hovslageri eftersom de inte haft någon hovslagarutbildning. De lär ute hästskosmide, varmpassning och tillpassning. De får även lära ut hur man tillverkar verktyg av bilskrot. Skulle de köpa de verktyg som används i Sverige vid hovslagning skulle det nämligen kosta deras hela månadslön. Innan hovslagarskolan kom till Indien lärde man sig yrket på egen hand. Detta kan dock vara negativt eftersom man inte alltid vet vad som är bäst för hästen. Hovslageriet i Indien ligger på grund av självutlärningen på samma nivå som i Sverige på 70-talet.